Le Mas des Agrunelles La Marèle 2021
Le Mas des Agrunelles La Marèle 2021
Deze wijn bestaat uit 65% Syrah, 20% Carignan en 15% Mourvèdre. De wijngaarden liggen in de gemeente Argelliers en profiteren van een koel microklimaat, wat de wijn een relatief noordelijk karakter geeft. De percelen bevinden zich op kalkrijke bodem uit het Jura-tijdperk op een hoogte van 230 meter en zijn gericht op het noordwesten. De druiven worden met de hand geoogst en traditioneel gevinifieerd, waarbij elk druivenras apart wordt verwerkt. Ongeveer 50% van de druiven wordt ontdaan van de steeltjes, afhankelijk van het oogstjaar en de rijpheid van de stelen. Vervolgens worden de druiven met behulp van een transportband voorzichtig in de kuip gebracht om de bessen heel te houden. De fermentatie begint vaak al na enkele uren en gebeurt altijd met inheemse gisten. Tijdens het proces wordt gebruikgemaakt van zachte overpomping om een delicate structuur te verkrijgen en grove extractie te vermijden. De duur van de maceratie wordt bepaald op basis van dagelijkse proeverijen. De wijn rijpt ongeveer 18 maanden in aardewerken kruiken van 1000 liter. Het bottelen gebeurt zonder klaring of filtratie. Het enige zwavel dat wordt toegevoegd, is 2 gram per hectoliter en dit alleen op het moment van bottelen.
This wine is composed of 65% Syrah, 20% Carignan, and 15% Mourvèdre. The vineyards are located in the commune of Argelliers and benefit from a cool microclimate, giving the wine a relatively northern character. The plots sit on Jurassic limestone soil at an altitude of 230 meters with a northwest exposure. The grapes are hand-harvested and traditionally vinified, with each grape variety processed separately. Approximately 50% of the grapes are destemmed, depending on the vintage and the ripeness of the stems. The grapes are then carefully transferred into the vat using a conveyor belt to preserve the integrity of the berries. Fermentation often begins within a few hours and is always initiated by indigenous yeasts. Gentle pump-overs are performed to avoid coarse extraction and to achieve a delicate structure. The duration of maceration is determined by daily tastings. The wine is aged for approximately 18 months in 1000-liter clay amphorae. Bottling is carried out without fining or filtration. The only sulfur added is 2 grams per hectoliter, and this is done solely at the time of bottling.
After studying wine and oenology, Stéphanie and Frédéric met in Montpellier in 1999. The training that followed, with winemakers involved in biodynamic viticulture such as Didier Barral and Olivier Jullien, encouraged them to combine their passions and go even further. By dint of their convictions and experiments, they quickly turned to organic and then biodynamic farming. Farming that respects the soil and winemaking that uses no intervention or oenological products enable them to produce lively, subtle wines: expressive wines that are described as lively and natural.Situated in a particularly cool part of the Languedoc, in Argelliers and Murles, they have been growing organic grapes since 2003 and biodynamic grapes since 2010 on around 25 hectares of vines.
The estate lies to the north-west of Montpellier, on the Terrasses du Larzac, a terroir that experiences significant temperature variations between day and night.
Historically a land of sheep and charcoal, its austere climate makes it difficult to grow large yields. This climate, combined with our fractured limestone, harmonious viticulture and hands-off vinification, means that they can produce deep, light and balanced wines.