Le Mas des Agrunelles Les Hauts de Perry 2020
Le Mas des Agrunelles Les Hauts de Perry 2020
Les Hauts de Perry is een wijn samengesteld uit 70% Syrah, 15% Grenache en 15% Mourvèdre. De druiven groeien op een zeer kalkrijke bodem uit het Jura-tijdperk, met een noorden/noordwesten-expositie. De Syrah- en Grenache-stokken bereiken hun fenolische rijpheid bij een alcoholgehalte van 12-12,5%. Het aromatische profiel doet sterk denken aan de Syrahs uit het noordelijke Rhônegebied, met tonen van viooltjes, rozenblaadjes, een vleugje leer en een opvallende frisheid. De Mourvèdre, die ongeveer 15% van de blend uitmaakt, groeit lager op een zuidelijk gelegen helling, goed voorzien van water dankzij het gebroken kalkplateau uit het Jura-tijdperk. De druiven worden met de hand geplukt en daarna ontsteeld en voorzichtig via transportbanden in de kuip gebracht. De fermentatie begint met inheemse gisten en duurt ongeveer 20 dagen, met lichte overpomping om de extractie zo zacht mogelijk te laten verlopen. De rijping vindt plaats in aardewerken kruiken en duurt ongeveer een jaar. Het bottelen gebeurt zonder klaring of filtratie, op een fruitdag en bij een afnemende maan. Het enige zwavel dat wordt toegevoegd, is 2 gram per hectoliter op het moment van bottelen.
Les Hauts de Perry is a wine composed of 70% Syrah, 15% Grenache, and 15% Mourvèdre. The vines thrive on a highly calcareous soil from the Jurassic period, with a north/northwest exposure. The Syrah and Grenache grapes reach phenolic ripeness at an alcohol level of 12-12.5%. The aromatic profile closely resembles that of northern Rhône Syrahs, with notes of violets, rose petals, a hint of leather, and remarkable freshness. The Mourvèdre, which makes up about 15% of the blend, grows lower on a south-facing slope, well-supplied with water from the fractured Jurassic limestone plateau. The grapes are harvested by hand, destemmed, and gently transferred into the vat using conveyor belts. Fermentation starts with indigenous yeasts and lasts around 20 days, with light pump-overs to ensure gentle extraction. The wine is aged in clay amphorae for about a year. Bottling is done without fining or filtration, on a fruit day and during a waning moon. The only sulfur added is 2 grams per hectoliter at the time of bottling.
After studying wine and oenology, Stéphanie and Frédéric met in Montpellier in 1999. The training that followed, with winemakers involved in biodynamic viticulture such as Didier Barral and Olivier Jullien, encouraged them to combine their passions and go even further. By dint of their convictions and experiments, they quickly turned to organic and then biodynamic farming. Farming that respects the soil and winemaking that uses no intervention or oenological products enable them to produce lively, subtle wines: expressive wines that are described as lively and natural.Situated in a particularly cool part of the Languedoc, in Argelliers and Murles, they have been growing organic grapes since 2003 and biodynamic grapes since 2010 on around 25 hectares of vines.
The estate lies to the north-west of Montpellier, on the Terrasses du Larzac, a terroir that experiences significant temperature variations between day and night.
Historically a land of sheep and charcoal, its austere climate makes it difficult to grow large yields. This climate, combined with our fractured limestone, harmonious viticulture and hands-off vinification, means that they can produce deep, light and balanced wines.