Snel en veilige levering in Europa!

Sub-climats op Grand Cru etiketten: binnenkort verboden?

De Bourgogne staat bekend om haar precisie en terroirgedreven wijnen. Toch wordt het voor wijnmakers binnenkort verboden om nog de naam van een sub-climat (deelperceel of lieu-dit) op het etiket van een Grand Cru te zetten – ook al was dat tot nu toe gangbare praktijk. Een nieuwe interpretatie van de regelgeving dreigt een eeuwenoud gebruik de kop in te drukken.

Volgens Jasper Morris MW, gerenommeerd Bourgognespecialist, zal het niet langer toegestaan zijn om bijvoorbeeld Echezeaux En Orveau of Le Charlemagne te vermelden op het etiket. Enkel bij Corton blijven deelbenamingen zoals Corton Renardes of Corton Perrières legaal, omdat die al sinds de oorspronkelijke decreten expliciet erkend zijn. Morris noemt de beslissing jammer: als een lieu-dit officieel op het kadaster staat, zou het ook op het etiket mogen. Een uitzondering vormt Clos Vougeot, waar de perceelnamen nooit formeel geregistreerd zijn.

Onze visie:

Wij delen deze bezorgdheid. Zeker in grote Grand Crus zoals Echezeaux, waar de kwaliteit sterk varieert naargelang het perceel, biedt de vermelding van een lieu-dit waardevolle informatie. Zo werken wij bijvoorbeeld met het domein Michel Noëllat, dat in Echezeaux Du Dessus percelen bezit – een topligging net boven Grands-Echezeaux. Waarom zou dat niet op het etiket mogen?

Zelfs bij Clos Vougeot vinden wij dat een naam als Grand Maupertuis – een historisch bekend stukje van de Clos – wél iets toevoegt, zeker als het perceel consistent kwaliteit levert. En wat dan met Clos Saint-Denis of Clos de la Roche? Die Grand Crus zijn door de jaren heen uitgebreid met aangrenzende wijngaarden. In zulke gevallen zou het vermelden van de oorspronkelijke perceelsnaam de consument net beter informeren.

Kortom: terroir is net wat Bourgogne zo uniek maakt. Laat ons dat dan ook benoemen.