Antoniolo Gattinara San Francesco 2010
Antoniolo Gattinara San Francesco 2010
San Francesco was de eerste wijngaard die Antoniolo apart vinifieerde. Fermentatie met natuurlijke gisten in kleine stalen en cementen vaten, gevolgd door een rijping in eikenhouten vaten van 25hl tot wel 3 jaar. Dit resulteert in een diepgekleurde, zeer geurige, complexe en krachtig smakende fruitig-minerale wijn met een lange afdronk voor Nebbiolo. Deze wijnen worden gemaakt volgens de principes van natuurlijke wijn en kunnen zich gedurende lange tijd prachtig ontwikkelen in de fles. Minder bekend dan de wijnen uit de Langhe, maar zeker op hetzelfde niveau, iets wat steeds meer wijnliefhebbers beginnen te ontdekken.
Antonio Galloni (Vinous): "The 2010 Gattinara San Francesco is the most accessible of the estate's three single-vineyard Gattinaras. Another intense, powerful wine, the San Francesco occasionally also show a more tender, welcoming side of its personality. Sweet tobacco, licorice and dried herbs all add nuance to the beautifully textured. There is a level of sweetness and openness to the San Francesco that the other wines don't offer, at least not today." 94/100